De horeca trekt wekelijks heel veel bezoekers. Deze bezoekers willen, bijvoorbeeld met leeftijdsgenoten, ongestoord kunnen genieten in hun vrije tijd. Omdat op een aantal plaatsen grote aantallen gasten het Nederlandse uitgaansleven wekelijks bezoeken, is extra toezicht in de vorm van beveiliging noodzakelijk. In samenwerking met de plaatselijke autoriteiten wordt een en ander in goede banen geleid. De Nederlandse horecabedrijven zien het als hun verantwoordelijkheid het verblijf in de horeca zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen. Onderdeel van de veiligheidsketen is onder andere het inschakelen van beveiligers.

De bedrijven die goed werk willen maken van horecabeveiliging, zijn verenigd in de Sectie Evenementen- en Horecabeveiliging bij De Nederlandse Veiligheidsbranche. Ook hier is duidelijk te zien dat meer bedrijven lid worden. Samen kunnen de bedrijven en hun medewerkers werken aan de kwaliteit van het vak horecabeveiliging. De OEHB wil dat ondersteunen door functiegerichte opleidingen en trainingen.